Изградња археолошког парка на отвореном “СтаПАРК” улази у завршну фазу

Грађевински радови на изградњи неолитског насеља и успостављању Археолошког парка на отвореном „СтаПАРК“ у клисури реке Ђетиње улазе у завршну фазу. Пројекат „Нови живот неолитског наслеђа у препознатим природним подручјима од великог значаја – НеоЛИФЕ“ заједно реализују Град Ужице, Град Тузла, Средња метничка школа Ужице и Општина Милићи. Вредност пројекта је око 600 хиљада евра.

Према речима градоначелнице Ужица Јелене Раковић Радивојевић пројекат ће довести до унапређења културолошког идентитета, као и културолошке баштине два прекогранична подручја Србије и БиХ, и један добар наставак сарадње између Златиборског округа и Тузланског кантона, односно градова Ужица и Тузле.

„Археолошки парк је требао да буде реализован крајем априла, али због епидемиолошке ситуације везане за корона вирус рок за завршетак радова је продужен и очекујемо да ће за 30 дана радови бити завршени. Пројекат је финансиран од стране Европске уније, кроз Програм прекограничне сарадње Србије и БиХ и подразумева изградњу једног археолошког парка у доба неолита, налази се у кањону реке Ђетиње, 7 км од града. Ово је једна потпуно нова туристичка дестинација која ће посетиоцима понудити и низ различитих едукативних радионица где ће моћи да виде како је живео нелитски човек.“

Археолог Ана Ђуричић истакла је да је овај археолошки парк на отвореном добар пример археопарка који се ради „онако како треба“:

„Уложена су велика средстава у овај парк и ово све има одлику правих кућа и биће идеално место за едукацију становништва како би људи схватили како је било живети у неолиту, у тим кућама, како је било користити пећи, правити керамику. Овакви паркови су прилика да се стекне увид у целокупан живот у неолиту, све је новина за нас, до сада нисмо радили овако нешто и задовољни смо како је све испало.“

Менаџерка пројекта Снежана Милисављевић навела је да је било доста изазова приликом реализације пројекта, да је све то превазиђено и да се данас у неолитском парку налазе људи која раде завршне радове.

„Уверени смо да ће заједно са осталим атракцијама у клисури реке Ђетиње ово бити сегмент и разлог због чега ће многи туристи посетити Ужице, као и због чега ће сви Ужичани пре свега доћи у клисуру и посетити први археолошки парк на отвореном овог типа.  Град Ужице, Регионална развојна агенција Златибор, Уметничка школа и сви партнери на овој и сличним иницијативама у клисури реке Ђетиње ће потпуно спремно дочекати април месец, јер је у плану да се од априла до октобра месеца примају посетиоци у археолошки парк на отвореном.“

Милисављевићева је навела да је парк грађен од природних материјала са територије Златиборског округа, глина је из Злакусе, ражана слама из Акмачића код Нове Вароши, а како наводи и већина мајстора је из овог краја.

„Од самог почетка смо у сарадњи са људима са Филозофског факултета са катедре за археологију, са Археолошким институтом, трудимо се сву стручну јавност са територије Србије да активирамо, повезали смо се и са Европском мрежом археолошких паркова на отвореном, учестовали смо на њиховим радионицама онлине, били позивани на њихове семинаре, презентовали ово што имамо. Створена је платформа за међународну сарадњу, надамо се и да ћемо бити домаћин камповима где ће људи из читаве Европе долазити, млади археолози, али и они који то нису. Град Ужице нуди и својим ученицима стручну праксу кроз све ове иницијативе које имамо. Овде долазе деца из Уметничке школе који као део стручне праксе могу да се конкретно упознају са оним што уче у школи“ – истиче Милисављевић.

Пројекат Изградње Археолошког парка суфинансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020, у оквиру финансијског Инструмента претприступне помоћи (IPAII). Тело за уговарање овог пројекта је Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU).

(Текст и фотографије преузети са сајта uzice.rs / аутор: Јелена Раковић Радивојевић)