О пријемном испиту – савети и појашњења

С обзиром на ванредне околности, осећамо се дужним да кандидатима за упис у Уметничку школу упутимо неколико савета, појашњења и информација.
Уједно, желимо да пружимо и подршку свим пријављеним ученицима да на испит изађу што спремнији и са што више самопоуздања.

Први савет је да свему приступите са што мање страха. Околности јесу необичне, али на њих гледајмо као на још један изазов, а не као на проблем.
Све треба посматрати са ведрије стране и уз оптимизам.
Уметничка школа и постоји захваљујући својим ученицима, који јој већ 18 година дају одређени карактер и углед у друштву.
Чим сте изабрали да полажете пријемни испит, то је довољан знак да је изражавање различитим ликовним техникама блиско свима Вама.

Пријемни испит и постоји да би помогао свима.

  • Школи – да се упозна са талентованим ученицима.
  • пријављеним ученицима – да на основу показаног талента и уз листу жеља за упис различитих образовних профила – сазнају који је смер најприближнији њиховом ликовном изразу, таленту и умећу.

***

На пријемни испит треба доћи што одморнији, како би поглед био што бистрији и мозак што активнији.
Потрудите се да не касните. Са свим потребним прибором будите испред школе 30 до 20 минута пре почетка пријемног испита.

Током испита, не треба много да се обазирете на оно што раде ученици око вас. Усмерите своју пажњу више на сопствени рад и трудите се да себе представите у најбољем светлу.
Уколико видите да је присутна трема, почните да дубље и спорије дишете и кажите себи: Ја то могу!

И можете.
Свако од признатих ликовних уметника није од самог почетка био толико вешт и толико добар.
И за њих је постојао дан када су узели оловку први пут у руке, када нису знали да сликају или вајају.
И они су полагали пријемне испите и били у сличној ситуацији као и ви.
Оно што их је довело до позиције да данас читав свет зна за њихово име је веровање да могу да постигну шта су наумили и велика истрајност у раду.

***

Пажљиво слушајте упутства шта се од Вас тражи и усмерите пажњу само на рад.
Тада не размишљајте о неким прошлим или предстојећим догађајима.
Битан је само тај тренутак, поштовање предвиђеног времена за израду рада и намера да урадите што боље можете.
*
За час цртања пожељно је набавити сет оловака које имају ознаке HB и B (Што је већи број, то је графит унутар оловке мекши.)
Са мање притиска добићемо јачу линију. Али обазриво: линије мекших оловака се теже бришу уколико погрешимо.
Са собом понесите и различите врсте гумица, да бисте избегли ситуације да ваш рад буде у мрљама од брисања. Једна од њих ће сигурно бити добра.

*
Многе је збуњивала напомена у пропозицијама:
„Ученици обезбеђују … темпера боје природног порекла, без икаквих додатака (нису дозвољене акрилне, јајчане и сл.) и четке за сликање…”.
Купите комплет боја на којима једноставно пише – темпера боје и сликајте. Сигурно сте на часовима ликовне културе приметили да кад сликате одређени рад, боје буду интензивне и сјајне док су још влажне, а некако избледе пошто се осуше.
Ово правило је уведено да би се уједначили услови за све. Јер акрилне боје одликује брзо сушење и онда би било неправедно да појединци имају такву предност.
Рад са темперама подразумева извесно време за сушење рада. Познато је да ће боје бити за нијансу блеђе и једини савет је да при одабиру темпера купите квалитетније (обично су и нешто скупље), јер ће онда та разлика у интензитету боје између радне фазе и осушеног рада бити мања.
*

Када је реч о вајању, од велике помоћи су шпахтле за вајање. Оне се могу набавити у књижарама које продају прибор, а има могуће их је пронађи и у робним кућама које имају одељење са продајом ликовног прибора и материјала.

***

Током пријемног испита поштујте прописана правила превенције ширења вируса COVID-19: имати заштитне маске и рукавице, користити дезинфикациона средства и дезо-баријере и бити на безбедном растојању (детаљније на следећем линку).

***

Још једном понављамо.
Најбитније је да положите пријемни испит и што боље урадите завршни испит, како би укупан збир бодова био већи. Тада сте у могућности да упишете жељени смер.
Уколико се то и не деси, не треба схватити трагично.
Друга важна препорука је да упишете један од преосталих смерова Уметничке школе.
Да бисте били у тој могућности, неопходно је да у Вашим листама жеља наведете свих пет образовних профила које ове године уписујемо.
Начин рада у Уметничкој школи је веома сличан на свим смеровима, са доста заједничких предмета. Сваки од образовних профила има своје предности и сви дају подједнако добру основу за стицање и развој различитих ликовних вештина и умећа. Сведоци смо да после четири године школовања, сви четвртаци с поносом истичу да су матуранти Уметничке школе, не правећи разлику међу смеровима.

За крај још једном понављамо:
Само храбро и напред.
Сви навијамо да урадите пријемни што боље.
Сви верујемо да ћете се снаћи.
Сви се надамо да ћемо се боље упознати када постанете наши ученици.
Желимо Вам пуно успеха и среће.

***

Детаљнија упутства за полагање испита:

ЦРТАЊЕ

http://www.umetnicka-skola-uzice.edu.rs/wp-content/uploads/2020/06/UPUTSTVO-CRTANJE.doc

 

СЛИКАЊЕ

http://www.umetnicka-skola-uzice.edu.rs/wp-content/uploads/2020/06/UPUTSTVO-SLIKANJE.doc

 

ВАЈАЊЕ

http://www.umetnicka-skola-uzice.edu.rs/wp-content/uploads/2020/06/UPUTSTVO-VAJANJE.doc

Ваша Уметничка школа