ОДРЖАНА ПОЧЕТНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА NEOLIFE У УЖИЦУ

У Ужицу, 06. март 2019. године

Саопштење за медије

ОДРЖАНА ПОЧЕТНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА NEOLIFE У УЖИЦУ

У среду, 6. марта 2019. године у Свечаној сали Градске куће у Ужицу, одржана је почетна конференција пројекта “Нови живот неолитског наслеђа у препознатим природним подручјима од великог значаја – NeoLIFE”, чију реализацију кофинансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020, у оквиру финансијског Инструмента претприступне помоћи (ИПАII).
Конференција је имала за циљ да присутнима приближи културне и социјалне аспекте пројектних активности за очување и презентацију заједничког наслеђа две земље путем размене стручних знања и јачања интеркултурне комуникације, док је кроз презентације обезбеђено прихватање нових облика интерпретације живота неолитског човека на нашим просторима успостављањем одрживог модела управљања по узору на савремене археолошке паркове у Европској унији и региону.
Уводним обраћањем почетну конференцију је отворио Михајло Дашић, помоћник министра за прекограничну и транснационалну сарадњу у Министарству за европске интеграције Републике Србије који је, овом приликом, осврнувши се на значај пројеката оваквог типа за развој заједницa и институција на локалном нивоу, окарактерисао пројекат NeoLIFE као пример добре праксе и да је као такав препознат и од стране Европске уније.
Председавајући Градског већа Тузле, Александар Вујадиновић, указао је на потребу за успостављањем конкретних облика сарадње између две суседске земље и два града, како би се на прави начин искористиле предности територија које деле заједничке културно-историјске вредности. Истакавши да је комплекс Панонских језера у Тузли до данас посетило преко четири милиона посетилаца, сматра да Ужице има добру предиспозицију за развој сличног модела функционисања, уз помоћ европских фондова, и да очекује да ће пројекат бити реализован на задовољавајући начин.
На крају уводних обраћања, градоначелник Ужица, Тихомир Петковић је поздравио присутне напоменувши да је ово је важан пројекат за унапређење туристичке понуде града Ужица. „Пројектом вредним скоро 600.000 евра изградиће се археолошки музеј на отвореном у близини Стапарске градине. Од будућег археолошког парка очекујемо доста у будућности, да велики број школских екскурзија, истраживача, туриста и Ужичана посећује ову дестинацију. Са археолошким парком, у чијој близини су Стари град и Стара хидроцентрала, значајно ћемо бити атрактивнији и занимљивији за оне туристе који су нас, до сада, мимоилазили и настављали свој пут ка Златибору, Златару, Тари.““ напоменуо је градоначелник Ужица.

У наставку конференције менаџерка пројекта, Снежана Милисављевић, нагласила је важност размене знања и искустава партнера за будуће јачање културног идентитета прекограничног подручја и презентовала један од основних резултата пројекта који се односи на стварање услова за иновативну презентацију наслеђа из периода праисторије. Како је менаџерка пројекта објаснила, реч је о својеврсним туристичким атракцијама и центрима специјализоване анимације посетилаца, а посебно деце.
Директор ЈКП Паноника, Мајид Поробић, присутнима је приближио модел управљања садржајем неолитског сојеничког насеља који успешно послује у оквиру комплекса Панонских језера у Тузли. Поробић је такође изразио спремност овог предузећа да подржи партнере из Србије у процесу успостављања сличног садржаја и модела управљања у клисури реке Ђетиње у Ужицу, као и очекивање да ће се сарадња у наредном периоду проширити и на друге аспекте живота грађана.
“Широм света постоје стотине музеја на отвореном који објашњавају какав је свет био у прошлости и шта можемо научити из историје. Ови објекти садрже поставке материјалне баштине приказујући начин на који су људи живели у прошлости, а све у складу са признатим научним методама за потребе образовања, проучавања и употпуњеног доживљаја посетилаца” изнела је др Mилица Тапавички-Илић, секретар управљачког тела Европске заједнице музеја на отвореном (EXARC) и исказала спремност ове организације да будући археолошки парк у Ужицу постане део ове јединствене европске мреже.
Др Немања Мрђић, научни сарадник Археолошког института Београд, истакао је следеће: “Савременом изградњом археолошких паркова стварају се места која наглашавају вредност историје, културе и науке и помажу њихово разумевање”, износећи додатне информације о постојећој инфраструктури археолошких паркова Европске уније и Србије, осврћући се на функционисање Помпеје у Италији, Хantenа у Немачкој, Феликс Ромулијане, Јустинијане Приме и Виминацијума у Србији.
Директорка Народног музеја Ужице, Славица Стефановић, упознала је присутне са доступном музејском грађом из периода археолошких истраживања Мале и Велике градине у Стапарима, која је послужила као основа за израду идејног решења новог археолошког парка.
“Савременим архитектонским концептом предвиђено је функционално уређење нове, лако доступне локације у клисури реке Ђетиње као археолошког музеја. Комплекс ће се састојати од две целине које ће осликавати живот праисторијског човека на овим просторима. Настамбе комплетно опремљене сталним поставкама, уз помоћ савремене технике и аудио-визуелних ефеката, дочараће услове живота неолитског човека. Концептуалним опремањем и уређењем посетиоцима ће се пружити могућност да доживе амбијент и опробају се у специјално осмишљеним анимацијским програмима у складу са карактеристикама привређивања неолитског човека на оба локалитета”, закључила је др Емилија Николић, архитекта и идејни творац новог археолошког музеја.

Контакт особа:
Мирослав Ивановић,
Менаџер за промоцију
+381658230657
neolife@uzice.rs